1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Élmény - Fürdő - Budapest

A nagyapám beszélt nekem először a fürdőről, persze az ő korában annyira népszerű közfürdőről, ahová az éjszakai dorbézolás után tért be társaival. Céljuk akkor a hajnali részegség elűzése volt. Amikor én álltam életemben először a híres Dagály előtt még nem tudtam mibe cseppentem. Fürdőkultúra a fővárosban egykor és most.

Történelmi fürdők, szocializmus, amikor a wellness még álmainkban sem létezett

Magyarok lévén dagadhatna a büszkeségtől a mellünk, hiszen a történelmi évszázadok alatt, szinte nem volt olyan népcsoport, amelyik ne tudott volna arról, hogy a Kárpát-medencében gyógyító források erednek. A rómaiak élvezték ki először ennek előnyeit. A törökök megépítették a Rudas és a Királyfürdőt, amelyek mind a mai napig szinte változatlan formában állnak. A XX. század elején rohamos fejlődés indult meg. 1918-ban nyílt meg a szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló. 1927 a modernizálás éve, a Gellértben elindul a hullám.

Fővárosunk az 1930-as évektől viseli a Budapest Fürdőváros megtisztelő címet. A II. Világháborúban súlyos károkat szenvedtek a fürdők. Ideiglenes helyreállítás után hosszú időn át tisztasági funkciót láttak el. A korabeli ifjak, ekkor látogatták előszeretettel a Haller és Soroksári út sarkán működő közfürdőt, ahol nagyapám is sokszor megfordult.

Az 50-es évek már igazi fellendülést hozott a fürdők életében. A szabadidő eltöltésének kellemes formájává vált a strand- és gyógyfürdők látogatása, amelyek igen kedvező áron várták a családokat. A Dagály is ekkor került be a köztudatba, és lett a nép fürdője. Az újpesti munkásosztály közkedvelt helyévé vált, ahol mozaikköves medencében áztatták fájós tagjaikat az idősebbek, és Bambit szürcsölve, pancsoltak a kisebbek. Az esti zárást pedig a Pancsoló kislány dala jelzi most is. (Jaj úgy élvezem én a strandot…)

Kuriózum a Lukács gyógyfürdő, ahol ismerős arcok fordulnak meg nap, mint nap. Könnyű elvegyülni a tömegben, ahol a bankigazgatótól, a Nemzet színészéig, széles a névsor. Lustán élvezik a termálfürdő áldásos hatását. Pihennek, magánemberként sétálgatnak, éppen ezért az autogram kérés nem ajánlatos.

Gyógykúra kontra szórakozás

A fürdőbe jár gyógyulni a nagyi, de ha egy rossz mozdulat miatt megrándul a vállunk, arra is remek orvosság lehet a meleg simogató vízsugár. A Lukács ivókútjához sokan ellátogatnak, mert esküsznek a gyomorra jótékony ivókúrára. Pikkelysömör esetén is áldásos lehet a fürdőkúra. Ezen nincs semmi meglepő, hiszen a gyógyvizek alkalmazása sokrétű. Szükségszerű leszögezni, hogy a gyógyfürdők kívülről, az ivókúrák pedig belülről fejtik ki jótékony hatásukat. A gyógyfürdők gyógyító hatásának titka a víz nyomásában, hőhatásában, valamint vegyi összetételében rejlik. A legtöbben mozgásszervi bántalmak kezelése miatt járnak fürdőbe. Elsősorban ízületi gyulladások, kopásos gerinc- és ízületi elváltozások, köszvény, porckorong-megbetegedések miatt. A kéntartalmú vizek bőrbetegségek, a sótartalmúak nőgyógyászati panaszok, a szénsavtartalmúak pedig keringési problémák esetén alkalmazhatóak. Az ivókúrák az emésztőrendszeri és anyagcsere betegségek esetén nyújtanak segítséget. Ha valakinek komoly panaszai vannak jobb, ha nem az utcáról esik be tudatlanul a fürdőbe. A gyógyfürdőben történő kúraszerű kezelés az orvos javaslatára történik. Belgyógyászati kivizsgálás előzi meg, és 15 alkalomra szól. Néhány embernél a 4-5. napon jelentkezik a fürdőreakció, ami egy fáradtsággal, ízületi fájdalommal járó állapot. Néha még hőemelkedést is érezhetünk, de a kúra végére ezek maradéktalanul megszűnnek.

Jól megkülönböztethető a fürdőzés szórakoztató formája a wellness, ami komplexebb, mint a gyógyfürdőzés. Magában foglalja a fittséget és a testi-, lelki, szellemi egészséget. Külön teret kapnak az egészségfejlesztő módszerek, amelyek a hétköznapokban is segíthetik az életmódváltást. A reformtáplálkozás, a vízkúrák, gyógynövények és a böjtölés hozzájárul az életminőség javulásához. A wellness része a szépségápolás, amely a gyógyvizekre, iszappakolásokra, masszázsfajtákra épül.

Kezelési típusok

Termál medencefürdő: A 32-38 fokos vízben az izmok és végtagok aktívabban tudnak mozogni, hiszen a testsúlyunk egytizedére csökken.

Víz alatti vízsugármasszázs: A 34-38 fokos termálvízben a sérült izmokat 0,5-1,5 atmoszféra nyomással, víz alatti vízsugárral masszírozzák.

Súlyfürdőkezelés: Ez egy húzó kezelés a víz alatt, ahol a gerinc és egyéb ízületek tehermentesítése történik, speciális medencében, 34 fokos vízben, 15-20 percig.

Szénsavas fürdő: 15 perc szénsavas kádfürdőben, 32-34 fokon. Hatékony kezelést nyújt keringési zavarok, érszűkület, krónikus ideggyulladás esetén.

Iszappakolás: Ízületek, bemerevedett végtagok fellazítására alkalmas, 42-43 fokon, 10-20 percig.

Masszázskezelés: Kézzel történő, mechanikus behatás alkalmazása, az izom vérellátását segíti.

Víz alatti gyógytorna: Balesetek, műtétek után előnyös, serdülőkorban gerincferdülés esetén tartásjavítás céljából jótékony hatású, 30 fokos vízben 20 percig.

Gőzkamra, hőlégkamra, szauna: A fizikai kondíció javítását segíti elő, vérnyomás problémák és szívpanaszok esetén kerülendő!

Címkék:     edző      személyi edző      personaltraining      edzőválasztó      fürdő

Tartalom